Door de jaren heen zijn we bij vele scholen in heel Nederland geweest met onze gastlessen. We hebben ontelbaar veel verschillende leerlingen ontmoet, allerlei scholen van binnen gezien en met talloze leerkrachten gesproken. Dit heeft geholpen bij formuleren van antwoorden op bovenstaande vragen. We hebben ons daarbij ook nog laten inspireren door tal van onderwijsdeskundigen.
Dagelijks zien wij gepassioneerde leerkrachten die het beste willen voor hun leerlingen. Er is geen docent te vinden die niet zal beamen dat school veel meer moet zijn dan een kennisoverdrachtsfabriek. Zij willen jongeren dolgraag helpen zich te ontwikkelen tot kritische, creatieve adolescenten die zich staande weten te houden in onze complexe samenleving.
Toch is het in de praktijk moeilijk weerstand bieden tegen het systeem dat ingericht is op puur economisch nut. Ook leerkrachten worden op het matje geroepen als bepaalde leerdoelen of slagingspercentages niet behaald worden. Er heerst een controlecultuur op scholen waardoor alles bevraagd en gedocumenteerd dient te worden. Methodeboeken bepalen wat en hoe er geleerd wordt. Dit maakt leerkrachten onzeker en beperkt hen om buiten de gebaande paden te durven treden. Ze voelen niet langer dat zij het onderwijs bepalen. Dit alles heeft zijn weerslag op de jongeren. Zij bevinden zich juist in een van de belangrijkste fases van hun leven. De wereld om hen heen is al zeer complex door o.a. de technologische vooruitgang, sociale media en tal van mondiale problemen die beklemmend werken voor de geest. Juist nu is het belangrijk dat jongeren leren om zich staande te houden. Jongeren zouden geïnspireerd en uitgedaagd moeten worden door leerkrachten die hen in kalmte en zelfverzekerd begeleiden naar adolescentie en dus participatie in de maatschappij. Vakkennis is daarbij nodig, maar is bij lange na niet genoeg.
Wij voelen dat Edulin-Q precies daar een verschil kunnen maken. Allereerst met onze gastlessen die vaak onderwerpen bevatten die niet of nauwelijks terugkomen in het dagelijkse curriculum. Gespreksvoering, mening vormen, filosoferen en debatteren staan bij ons juist centraal. Jongeren worden door ons niet getoetst. Er zijn namelijk geen goede of foute antwoorden. Dat maakt jongeren eerst onwennig omdat ze deze manier van werken niet kennen. Maar eenmaal gewend aan de situatie biedt het ze verlichting en vrijheid. Ze krijgen de mogelijkheid om na te denken over zichzelf en spiegelen zich aan anderen. Ze ontdekken dat ze een individu zijn, met een eigen geschiedenis en opvattingen die kunnen verschillen van de ander.