ons verhaal

Aan het roer van Edulin-Q staan wij, Guido van der Steen en Tanja Maathuis. Vanuit onze wortels in het passend onderwijs (Guido) en de maatschappelijke dienstverlening (Tanja) maken wij ons sterk voor leerkrachten én leerlingen, inmiddels alweer 20 jaar. Destijds gevraagd door de GGD en nog altijd in beweging en aan het bouwen.

Vraaggestuurd werken, dat doen we nog steeds. Waar wij komen moeten we iets toevoegen, mensen ráken. De onderwerpen waar we mee werken zijn altijd persoonlijk en niet altijd even gemakkelijk bespreekbaar. Maar dat leerlingen het verdienen deze onderwerpen aangeboden te krijgen, daarvan zijn we altijd overtuigd. Inhoudelijk is up tot date en wetenschappelijk onderbouwd werken ons uitgangspunt. In de uitvoering werken onze gastdocenten, stuk voor stuk mensen met een hart voor onderwijs, veel praktijk- én levenservaring. Zij doorvoelen snel de dynamiek in een klas en kunnen daarop inspelen. Ze creëren openingen voor gesprek en zorgen ervoor dat informatie zodanig wordt aangeboden wordt dat leerlingen actief meedoen; in beweging komen. Maar pas op, verwacht van ons geen populaire praatjesmakers voor de klas. Het stille kind wordt hiermee al te vaak over het hoofd gezien.

Medio 2020 is ons gevraagd een studiemiddag over ADHD en gedragsproblemen in de klas te ontwikkelen. Om leerkrachten te ondersteunen bij het werken met deze kwetsbare kinderen. We konden dit op 50 scholen kosteloos doen. Wat een geweldig project en wat heeft het veel losgemaakt, in álle teams waar we te gast waren. We zijn supertrots op de reviews die we kregen want dit was iets nieuws voor ons. Maar wat we voor ogen hadden is gelukt; leerkrachten theoretisch beter onderleggen én ze inspireren. Met voorbeelden waar ze zelf ook tegenaan lopen, door adequaat in te gaan op wat er ingebracht wordt door de groep, door praktische handvatten te geven waarmee ze zelf, de vólgende dag mee aan de slag kunnen, door een nieuw perspectief te bieden en door in te zetten op onderlinge verbinding; hoe kun je van elkaar leren en hoe kun je elkaar helpen. Onze studiedagen worden uitgebreid met Autisme én met (groot)ouderavonden. Op naar het volgend schooljaar!

1+1 = 3; Edulin-Q is niet alleen wat wij doen, maar ook wie wij zijn.